Sprzęt AGD

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? Niektórzy mogą się zdziwić

przeczytasz w 2 min.

Każdy z nas korzysta z piekarnika, ale nie wszyscy znają jego przydatne funkcje. Wiedzieliście, do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem?

Piekarnik to jeden z najczęściej wykorzystywanych sprzętów w domowej kuchni, niezastąpiony przy pieczeniu, gotowaniu i podgrzewaniu potraw. Jego wszechstronność sprawia, że znajduje się w centrum wielu kulinarnych przedsięwzięć, od pieczenia ciast po przygotowywanie dań obiadowych.

Piekarnik działa poprzez generowanie ciepła za pomocą grzałek elektrycznych lub palników gazowych umieszczonych w jego wnętrzu. Po ustawieniu odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia, powietrze wewnątrz piekarnika jest ogrzewane, co powoduje gotowanie, pieczenie lub podgrzewanie potraw. Dzięki termoizolacyjnym materiałom zewnętrznym, piekarnik utrzymuje stabilną temperaturę wewnątrz, zapewniając równomierne podgrzewanie jedzenia. Warto jednak pamiętać, że piekarnik to jeden z tych sprzętów, który pobiera najwięcej prądu w domu.

Mimo swojej popularności nie wszyscy użytkownicy zdają sobie sprawę ze wszystkich jego przydatnych funkcji. Wiele osób nie wie, do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem.

Szuflada pod piekarnikiem jako schowek

Większość osób wykorzystuje szufladę pod piekarnikiem jako schowek lub dodatkową przestrzeń kuchenną do przechowywania różnych akcesoriów. Często trafiają tam naczynia, blachy, papier do pieczenia, a nawet formy do ciasta i łopatki.

Takie zastosowanie szuflady wynika z potrzeby maksymalnego wykorzystania dostępnej przestrzeni w kuchni. Przechowywanie w niej przydatnych narzędzi ułatwia organizację i zapewnia szybki dostęp do potrzebnych przedmiotów podczas gotowania i pieczenia.

Piekarnik

Mało kto zna prawdziwe zastosowanie

Prawdziwe zastosowanie szuflady pod piekarnikiem jest inne, niż się powszechnie uważa, i nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Szuflada ta została zaprojektowana po to, aby przechowywać oraz podgrzewać w niej żywność, co jest jej głównym i pierwotnym przeznaczeniem.

To idealne rozwiązanie, które pozwala uniknąć wielokrotnego odgrzewania jedzenia, co może wpływać na jego smak i konsystencję. Wystarczy, że po wyjęciu potrawy z pieca schowasz ją do szuflady pod nim, a z pewnością zachowa ona swoją temperaturę przez dłuższy czas. Dzięki temu możesz serwować ciepłe dania nawet po pewnym czasie od ich przygotowania, co jest niezwykle wygodne podczas rodzinnych spotkań i większych przyjęć.

Każdy zrobi, jak mu wygodniej

Każdy może wykorzystywać szufladę pod piekarnikiem w taki sposób, jaki uważa za wygodny i praktyczny. Możliwość podgrzewania jedzenia dla niektórych może być ciekawostką, która będzie przydatna podczas większych przyjęć lub rodzinnych obiadów.

foto: Adobe Stock

Komentarze

21
Zaloguj się, aby skomentować
avatar
Komentowanie dostępne jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników serwisu.
  • avatar
    zibi101
    15
    Nie no serio ?
    Gdzie benchmark szuflad pod piekarnikiem ? Tyle zmiennych - wysokość, pojemność, izolacja... nic tylko testować.
    U mnie ta szulfada ma z 5cm - se mogę tam schować pustą tackę z piekarnika.
    Plus dla "artykułu" za brak historii piekarników od 29k pne
    I tak... wiem, że nie musiałem tego czytać
    • avatar
      paankracyki
      9
      Pamiętam jak gry.wp też w pewnym momencie zmieniły kierunek na mniej "wymagającego" odbiorcę. Zamiast gier z mainstreamu (playstation, PC, Xbox) zaczęli pisać niemal wyłącznie o grach mobilnych. Ktoś z ich teamu nawet publicznie się na ten temat wypowiedział i stwierdził, że to świetna strategia, bo przecież większość ludzi gra w gry mobilne. Nie sprawdzili jednak kto czyta w internecie informacje na temat swoich ulubionych gier (podpowiem: nie jest mamuśka nałogowo grająca w candy crusha). Tutaj z tymi artykułami jest podobnie. Jasne - na pewno tego typu artykuły najlepiej w necie się klika, jestem w stanie w to uwierzyć. Ale po takie treści ludzie mają pudelka, onet, stronę główną wp... Serio nie widzę jak moglibyście zdobyć więcej (szczególnie: stałych) czytelników umieszczając tutaj takie artykuły, za to tych, którzy oczekują tutaj typowych artykułów o elektronice / sprzęcie komputerowym obecność takich treści może troszkę... zdziwić.
      • avatar
        Alfred
        8
        Jak szuflada ma być ciepła, jak izolacja jest nad nią? Jak chce mieć ciepłe jedzenie, to trzymam je w piekarniku.
        • avatar
          froven
          5
          Paweł... Kiedyś byłeś taki ambitny.......... :(
          • avatar
            login1969
            3
            Ja p....
            • avatar
              piomiq
              1
              "Szuflada ta została zaprojektowana po to, aby przechowywać oraz podgrzewać w niej żywność, co jest jej głównym i pierwotnym przeznaczeniem."
              Szkoda tylko, że autor tego fascynującego artykułu nie wrzucił zdjęć kuchenek, które mają wbudowane szuflady. Tu pojawiły się te do zabudowy, gdzie o wspomnianym zastosowaniu nawet nie ma mowy, bo .... nawet nie ma jej w zestawie.
              • avatar
                piomiq
                1
                Autorze, no przecież można było dać jakiś link afiliacyjny do popularnego sklepu z RTV i AGD....
                Aż się prosił, a tu nie ma, oooohh
                • avatar
                  piomiq
                  1
                  "Do czego służy " benchmark.ok?
                  Do wyświetlania jak największej ilości reklam.
                  • avatar
                    prystek
                    0
                    pyta kulturalnie jak nisko ten potal jeszce upadnie bo juz nizej sie chyba nie da
                    • avatar
                      pawluto
                      0
                      Poradnik w stylu "Lodówka w piwnicy"
                      A już niedługo instrukcja użytkowania "berła" które stoi przy każdym kiblu...
                      • avatar
                        vacotivus
                        0
                        HAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAAhAAHAH O K***A ALE BEKA!
                        • avatar
                          jarosdzi
                          0
                          Bardzo wygodne rozwiązanie, zwłaszcza gdy kuchenka stoi na podłodze. Skłon z potrawą służy wspaniale ciału i jest fenomenalnym ćwiczeniem mięśni pasa biodrowego i brzucha. Nawet podżerając strawy w czasie ich przygotowywania można będzie zachować linię... Artykuł na Pulitzera! Wysoce odkrywczy. Moją kuchnię i życie Małżonki zrewolucjonizował.
                          • avatar
                            GejzerJara
                            0
                            @Paweł, serio? piekarnik to urządzenie generujące ciepło? w życiu bym na to nie wpadł.

                            Witaj!

                            Niedługo wyłaczymy stare logowanie.
                            Logowanie będzie możliwe tylko przez 1Login.

                            Połącz konto już teraz.

                            Zaloguj przez 1Login