Western Digital zaprezentował dziś wprowadzane do produkcji dyski 3.5-calowe z serii WD Caviar oparte na technologii zapisu 320 GB na talerz. Jest to kolejne osiągnięcie firmy w dziedzinie zagęszczania zapisu na powierzchni nośników (od października 2006 firma produkuje dyski 2,5 cala WD Scorpio wyposażone w talerze o pojemności 160 GB).
“Nasze inwestycje w badania technologiczne zaowocowały tym, że WD może pochwalić się dostarczaniem najbardziej pojemnych talerzy na dwa podstawowe rynki dysków” powiedział Hossein Moghadam, dyrektor ds. technologii w WD. “Nasza technologia zapisu 250 gigabitów na cal sprawdziła się z powodzeniem w dyskach 2,5 cala, a teraz będzie mogła być wykorzystana przez dostawców desktopów oraz w innych obszarach.”
Dyski z nowymi, pojemniejszymi talerzami będą wprowadzane do sprzedaży natychmiast. Technologia zapisu 320 GB na talerz znajdzie zastosowanie w napędach przeznaczonych dla komputerów osobistych, rozwiązań profesjonalnych, urządzeń wideo i pamięci zewnętrznych we wszystkich, oferowanych przez WD pojemnościach.
Rodzina 3,5 calowych dysków WD Caviar zapewnić ma wysoki transfer danych na poziomie 300 MB/s, do 16 MB pamięci cache i system Native Command Queuing (NCQ). Niski poziom nagrzewania się oraz cicha praca dają producentom komputerów z górnej półki oraz pamięci zewnętrznych pewność, że jest to odpowiedni napęd do takich zaawansowanych systemów.
Komentarze
0Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!