Pieczenie kilku, różnych potraw potrafi być niezwykle czasochłonne. Z piekarnikiem BEKO BVM34500B taki pieczeniowy maraton jest prostszy i znacznie przyjemniejszy. Odpowiada za to technologia Split&Cook, ale i szereg innych pomniejszych udogodnień.
Czy jest ktoś kto nie przygotowywał sobie jakiejś potrawy w piekarniku elektrycznym? Nieważne czy była to domowa pizza, ciasteczka z ciasta francuskiego albo nawet indyk na świąteczny obiad – upieczenie ich wymaga czasu, który, bądźmy ze sobą szczerzy, dłuży się niemiłosiernie, szczególnie gdy jesteśmy głodni. Rozchodzące się wówczas po kuchni zapachy też z pewnością nie pomagają.
A co gdy na proszoną kolację ma przyjść grono znajomych albo, co gorsze, przyszli teściowie, a na upieczenie czeka jeszcze kilka potraw? Jak tu zrobić na nich wrażenie jeśli będą musieli czekać głodni aż wszystko się upiecze?
I właśnie do takich zadań, by szybko i skutecznie opanować sytuację w kuchni, zmniejszyć stres i ułatwić pieczenie wymarzonych dań, stworzono piekarnik BEKO BVM34500B.
Specyfikacja techniczna:
- Rodzaj piekarnika: elektryczny, do zabudowy
- Typ: multifunkcyjny
- Klasa energetyczna: A
- Moc przyłączeniowa: 2.4 KW
- Pojemność 80 litrów
- Sposób wyciągania potrwa: drzwi uchylne + prowadnice teleskopowe
- Programator: elektroniczny, tekstowy LCD w języku polskim
- Sterowanie: dotykowe
- Wysokość: 59,5 cm
- Szerokość: 59,4 cm
- Głębokość: 56,7 cm
- Dodatkowe funkcje: Soft Door, Split&Cook, pieczenie 3D, pieczenie w niskich temperaturach, funkcje – rozmrażanie i grilowanie
Dziel i rządź
Split&Cook to technologia, które jest w stanie uratować nawet najbardziej wystawne, wielodaniowe przyjęcie. W jaki sposób? To proste, pozwalając piec dwie potrawy jednocześnie, i to w dwóch różnych temperaturach.
Pasztet i warzywa? Da się zrobić. Ciasto francuskie z jabłkiem i wolno gotowana wieprzowina? Żaden kłopot. Wystarczy wsunąć w naprawdę pojemny środek piekarnika BEKO BVM34500B specjalny separator, by już po chwili można było ustawić na dotykowym, tekstowym wyświetlaczu LCD dwa różne czasy i temperatury pieczenia, dla każdej z części podzielonego wnętrza z osobna.
Co ciekawe, technologia Split&Cook w BEKO BVM34500B daje nam jeszcze jedną wymierną korzyść – zamiast całości wnętrza piekarnika, dzięki separatorowi, z powodzeniem da się wykorzystać tylko jego połowę uzyskując tym samym szybsze nagrzewanie, a później i pieczenie co znacząco przekłada się także na zmniejszenie zużycia prądu.
A skoro już o nagrzewaniu mowa - BEKO BVM34500B posiada jeszcze jeden pomocny patent. Nazywa się on pieczenie 3D i oznacza ni mniej ni więcej tylko równomierne rozłożenie ciepła w piekarniku podczas całego procesu pieczenia. Dzieje się tak za sprawą sekwencyjnie uruchamianych grzałek i wentylatora.
Wygodnie i z klasą
Jednak samo dzielenie piekarnika na 2 oddzielnie pracujące komory niewiele dałoby pożytku gdyby po upieczeniu potraw nie dałoby się ich wyciągnąć. Dlatego w BEKO BVM34500B tacki wysuwają się na specjalnych prowadnicach teleskopowych.
Prosto, łatwo i przyjemnie, a co najważniejsze bez ryzyka przypadkowego oparzenia. I to nawet wówczas gdy w piekarniku pieczemy 6 pizz, bo i taka opcja wchodzi tu w grę. Skoro wnętrze piekarnika ma aż 80 litrów, to i poziomów na tacki musi być więcej.
Przy okazji pizzy warto dodać, że BEKO BVM34500B dysponuje specjalnym, automatycznym programem do jej pieczenia. Znalazł się on w bazie aż 81 potraw, które można upiec tu za jednym naciśnięciem klawisza.
Nieważne czy będzie to olbrzymia kaczka z jabłkami czy wolno pieczona wieprzowina, piekarnik sam ustawi wówczas temperaturę i czas pieczenia dbając o to by potrawa wyszła perfekcyjnie.
Oczywiście, jak przystało na nowoczesne urządzenie kuchenne nie mogło tu też zabraknąć funkcji rozmrażania i grilla. Dla jednych jest to cudowny wynalazek, dla innych miły, choć rzadko wykorzystywany dodatek. Za to każdy jednak doceni w BEKO BVM34500B jakość użytych materiałów.
Dzięki drzwiom z pełnego szkła (i to zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz) oraz emaliowanemu wnętrzu dużo łatwiej jest doczyścić piekarnik, nawet gdy przewinie się przez niego w ciągu jednego wieczora kilka potraw.
Wysoką klasę BEKO BVM34500B podkreśla dodatkowo sama budowa drzwi, które nigdy nie trzasną przy zamykaniu, zamiast tego delikatnie i cicho osiądą na swoim miejscu. Pozwala na to specjalna konstrukcja zawiasów. Niby drobiazg, ale jak uprzyjemnia pracę. Zresztą tak jak wszystko w BEKO BVM34500B.
Komentarze
1Tylko co takiego w dzisiejszych czasach chcecie piec w dwu komorowym piecu?
Coraz częściej ludzie odchodzą z przetwarzanego barachła, coraz częściej robią proste, szybkie potrawy, sałatki na zimno, są i tacy co jedzą wyłącznie surowe owoce i warzywa oraz wyciskają z nich soki.
Przyjmuje się że w kuchni trzeba stać jak najmniej.