Czy istnieje sposób na uczynienie czekolady zdrowszą? Według fizyków z Filadelfii kluczem jest... prąd.
Któż nie lubi czekolady? Niektórzy jednak odmawiają jej sobie ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczu. Zespół naukowców z filadelfijskiego Temple University odkrył jednak sposób na ograniczenie tego ostatniego bez najmniejszego wpływu na smak czekolady.
Czekolada mleczna, która ląduje na półkach sklepowych zaczyna swoje życie jako ciecz o bardzo wysokiej gęstości. Z powodu tej swojej cechy jej wytwarzanie jest problematyczne – w fabrykach może dochodzić do blokowania maszyn i rur. Sposobem, w jaki producenci radzą sobie z tym problemem, jest dodawanie masła kakaowego – sprawia ono, że czekolada jest bardziej płynna, ale równocześnie też bardziej tłusta.
Fizycy z Filadelfii odkryli rozwiązanie. Według nich wystarczy przyłożyć pole elektryczne w taki sposób, by prąd płynął w tym samym kierunku co czekolada, by zmniejszyć jej lepkość. To pozwala ograniczyć zawartość tłuszczu w czekoladzie – jak wykazały testy – nawet o 20 proc. Równocześnie zmianie nie ulega smak. Niektórzy obawiają się, że mniejsza zawartość masła kakaowego może jednak mieć jakiś wpływ.
Podobno już trwają rozmowy z „dużym producentem czekolady”, który ma rozpocząć testy nowej technologii.
Źródło: TechSpot, Temple Universtiy
Komentarze
14ma być tucząca, słodka i lepka, w końcu to czekolada,
wiedzieliście że wyzwala podobne enzymy w mózgu jak te które są wydzielane podczas seksu ;)
chyba że chcą robić niskokaloryczne produkty dla wieszaków na ubrania które się zadowalają liściem sałaty na cały dzień, ale wtedy niech to dobrze oznaczą abym nie kupił przypadkiem takiego wynalazku :P
jak na razie wszystkie niskokaloryczne produkty czekoladopodobne które miałem okazję próbować smakują paskudnie
strona zmienia profil? co czekolada ma do komputerów? bo chyba nie chodzi o prund :P
a może teraz mogą się tu pojawić info o tosterach, suszarkach, serach, mleku itp. wrrr
jestem ciekaw jak przemycicie jajka :)))