Kolejny rekord na platformie AMD Llano
Szwajcarski overclocker Christian Ney zwiększył taktowanie pamięci G.Skill RipjawsZ do 3736 MHz, a tym samym ustanowił nowy rekord częstotliwości pracy pamięci RAM.
Nie da się ukryć, że najnowsze platformy AMD – zarówno słabsza Llano, jak i flagowa Scorpius - nie należą do najzwyklejszych konstrukcji, a na szczególną uwagę zasługują ich możliwości podkręcania. Kilka ostatnich rekordów taktowania pamięci DDR3 ustanowiono właśnie na nich. Okazuje się jednak, iż przy ich pomocy z pamięci RAM można „wycisnąć” jeszcze więcej.
Kliknij, aby przejść do walidacji wyniku
Udowodnił to utytułowany, szwajcarski overclocker Christian Ney, do którego należy między innymi aktualny rekord taktowania procesora AMD Llano. Zdołał on podnieść taktowanie jednego modułu G.Skill RipjawsZ (wykorzystującego kości Hynix H9C CFR) ze standardowych 2400 MHz (CL 9-11-10-28) do bagatela 3736 MHz (CL 11-13-13-36 ), a więc aż o 56%.
Warto zaznaczyć, że poprzedni rekord należał do modułu Kingston HyperX T1 i był o 136 MHz gorszy – wynosił równe 3600 MHz. Do osiągnięcia tak wysokiego wyniku wymagane było zwiększenie napięcia zasilającego pamięci ze standardowych 1,65 V do około 1,9 – 2 V oraz ekstremalnego schłodzenia modułów ciekłym azotem.
Bardzo ciekawie prezentuje się platforma testowa, na którą składały się następujące podzespoły:
- procesor AMD A8-3870K Black Edition
- płyta główna Gigabyte GA-A75-UD4H
- karta graficzna 3dfx Voodoo3 2000 PCI
- dysk SSD OCZ Vertex 2
- zasilacz Seasonic X-Series 750 W
- kontener na ciekły azot dla procesora Otterauge LN2 Container Rev 4a
- eksperymentalny kontener na ciekły azot dla pamięci autorstwa Christiana
Więcej o rekordach podkręcania:
- Intel Core i7 3770K: procesor podkręcony ponad 7 GHz
- Intel Core i7 3820: najsłabszy Sandy Bridge-E podkręcony do 5665 MHz
- AMD A8-3870K: procesor podkręcony do 6067 MHz
- AMD Radeon HD 7970: pamięć karty podkręcona do 8,08 GHz
Źródło: ocaholic, HWBot
Czy już zagłosowałeś w plebiscycie na Produkt Roku? Na pewno masz swój ulubiony produkt i markę. Weź udział!
Komentarze
15