Będzie to zasługa implementacji nowego algorytmu kompresji – Brotli – skuteczniejszego nawet o 26 proc.
Przeglądarki Google Chrome i Mozilla Firefox już wkrótce będą ładowały strony internetowe o wiele szybciej niż teraz. Będzie to zasługa implementacji nowego algorytmu kompresji – Brotli – który jest w stanie kompresować dane (pliki HTML, skrypty i arkusze stylów) nawet do 26 proc. skuteczniej niż obecny algorytm, Zopfli.
Brotli został zaprezentowany we wrześniu ubiegłego roku. Inżynier ds. wydajności internetowej Google, Ilya Grigorik twierdzi, że algorytm jest już gotowy do działania w pełnym zakresie. Oznacza to, że użytkownicy mogą spodziewać się jego wdrożenia już w najbliższej wersji przeglądarki Chrome. Podobne plany ma Mozilla w przypadku swojego Firefoksa.
Algorytm Brotli ma zostać wdrożony zarówno w desktopowych, jak i mobilnych przeglądarkach. W przypadku smartfonów i tabletów nowe rozwiązanie wpłynąć ma także na zmniejszenie zużycia energii, a co za tym idzie: wydłużenie czasu pracy na jednym naładowaniu akumulatora. Czy tak rzeczywiście będzie przekonamy się już wkrótce.
Źródło: The Verge, The Next Web
Komentarze
20Replacing deflate with brotli typically gives an increase of 20% in compression density for text files, while compression and decompression speeds are roughly unchanged. Streams compressed with Brotli have the proposed content encoding type "br".
A ze wstępnych testów wynika, że kompresja jest bardzo wolna i dużo jeszcze pozostaje do zrobienia (chociaż wyniki są całkiem dobre):
https://cran.r-project.org/web/packages/brotli/vignettes/brotli-2015-09-22.pdf