Pomyślcie o dowolnym zdjęciu. To na co patrzymy jest płaskim, dwuwymiarowym obrazem o bardzo niewielkiej grubości. Technologia dzięki, której można oglądać trójwymiarowe zdjęcia jest już dostępna od jakiegoś czasu, ale niestety niestosowana powszechnie, dlatego też nie mówi się o niej zbyt często.
Badacze ze Stanford stworzyli nowy układ do kamer, który jest w stanie „widzieć” świat w trójwymiarze, dzięki czemu obrazy, szczególnie przy wysokim ISO, gdzie często pojawia się efekt ziarna, wyglądają o wiele lepiej. Każdy kto kiedykolwiek robił zdjęcia aparatem cyfrowym wyposażonym w opcję regulacji ISO na pewno widział zauważalne ziarno na niektórych fotkach. Jakość aparatu decyduje o tym na jak duże ustawienie ISO możemy sobie pozwolić zanim niepożądane efekty popsują zdjęcie.
Nowy układ ma trzy megapiksele i zamiast wykorzystywać pojedynczy duży czujnik, rozbija on rejestrowany scenę na wiele nakładających się obrazów o powierzchni 16 x 16 pikseli znanych jako podmatryce.
Podobno po tym jak zdjęcie zostanie zrobione za pomocą prototypowego układu oprogramowanie do przetwarzania obrazu zainstalowane w aparacie jest w stanie przeanalizować niewielki różnice w położeniu poszczególnych elementów zarejestrowanych na podmatrycach. Różnice w położeniu elementów odnotowane przez każdą podmatrycę wykorzystywane są do ocenienia odległości pomiędzy fotografowanymi obiektami.
Keith Fife, jeden z badaczy powiedział, że „oprócz dwumiarowego obrazu, otrzymujemy też informacje na temat jego głębi.”
Wciąż jednak są pewne zastrzeżenia co tej technologii czujników. Przede wszystkim dlatego, że marnotrawi ona piksele rejestrując ten sam obraz wielokrotnie, przez co całkowita rozdzielczość czujnika jest niższa niż mówi jego nominalna specyfikacja. Bardzo intensywne obliczenia przeprowadzane w aparacie skracają żywotność baterii i obniżają wydajność samego aparatu. Na koniec, czujnik jest w stanie rejestrować informacje na temat głębokości tylko i wyłącznie, gdy fotografowane są obiekty, które mają teksturę i jakieś szczegóły.
Komentarze
0Nie dodano jeszcze komentarzy. Bądź pierwszy!