Czy technologia druku 3D wkrótce zawita też do naszych kuchni?
Druk 3D ma istotny wpływ na zmiany w naszym życiu codziennym, a z biegiem lat jego znaczenie najpewniej będzie rosło. Czy technologia ta wkrótce zawita też do naszych kuchni?
Brytyjska firma Dovetailed zaprezentowała Nufood Robot 3D Printer. Jest to drukarka 3D dla amatorów kuchni molekularnej, która działa na zasadzie sferyfikacji. Na czym to polega? Bogaty w sód żel (np. alginian sodowy) wstrzykiwany jest w roztwór chlorku wapnia, dzięki czemu smak zamknięty jest w delikatnej powłoce.
Technika ta wykorzystywana jest już teraz, przez kucharzy lubujących się w niekonwencjonalnych rozwiązaniach. Dzięki sferyfikacji możliwe jest, na przykład, zamknięcie aromatu mango w powłoce w kształcie jaja. Finalny efekt działania drukarki Nufood natomiast przypomina truskawkę, ale smakuje jak malina.
Oczywiście z czasem Nufood ma mieć znacznie większe możliwości. Dzięki aplikacji mobilnej użytkownicy będą mogli zmieniać smaki oraz kształt swojego deseru. Wszystko to, aby zdezorientować i pobudzić umysł. Ot, gratka dla miłośników kulinarnych eksperymentów.
Producent zamierza rozpocząć zbiórkę na drukarkę Nufood Robot 3D Printer jeszcze w tym roku. Cena końcowego produktu będzie ponoć zbliżona do ekspresu do kawy z wyższej półki.
Źródło: 3D Printing Industry, IBTimes
Komentarze
10Dzięki nufood tygodniowa porcja połowy tablicy Dimitriego M. będzie zjedzona.
I weź tu na raka nie choruje.