Technologia w kuchni. Lodówka nazywa się Bio Robot, a projekt powstał na konkurs znanej firmy Electrolux. Prawdę powiedziawszy ten sprzęt to lodówka tylko z nazwy, bo dostępne na rynku modele ani trochę jej nie przypominają. Mamy bowiem do czynienia czymś, co określa się "żelem biopolimerowym", który jest wykorzystywany do chłodzenia żywności.
![]() |
Brzmi dziwnie? To nie wszystko. Żel nie jest kleisty i otacza każdy produkt, który włożymy do lodówki, jednocześnie zamykając go w oddzielnej komorze. Dzięki temu każda z rzeczy znajdujących się w lodówce jest chłodzona przy optymalnej temperaturze - za dobór temperatur odpowiada robot.
Lodówka nie ma szuflad i drzwi, a na tle zwykłych modeli wypada bardzo dobrze, bo pomieści sporo i zajmuje relatywnie mało miejsca.
Pozostałe korzyści według autora projektu: bezgłośna praca, łatwy dostęp do produktów przechowywanych wewnątrz, praca przy zachowaniu najwyższej efektywności, niskie zużycie energii.
Poza tym w zależności od tego, jak dużo produktów włożymy, lodówka dopasowuje swoją wielkość. Nie sądziłem, że kiedykolwiek napiszę coś takiego, ale zawsze musi być ten pierwszy raz: drodzy czytelnicy, ta lodówka jest naprawdę mądra.