Technologia w kuchni. Lodówka nazywa się Bio Robot, a projekt powstał na konkurs znanej firmy Electrolux. Prawdę powiedziawszy ten sprzęt to lodówka tylko z nazwy, bo dostępne na rynku modele ani trochę jej nie przypominają. Mamy bowiem do czynienia czymś, co określa się "żelem biopolimerowym", który jest wykorzystywany do chłodzenia żywności.
Brzmi dziwnie? To nie wszystko. Żel nie jest kleisty i otacza każdy produkt, który włożymy do lodówki, jednocześnie zamykając go w oddzielnej komorze. Dzięki temu każda z rzeczy znajdujących się w lodówce jest chłodzona przy optymalnej temperaturze - za dobór temperatur odpowiada robot.
Lodówka nie ma szuflad i drzwi, a na tle zwykłych modeli wypada bardzo dobrze, bo pomieści sporo i zajmuje relatywnie mało miejsca.
Pozostałe korzyści według autora projektu: bezgłośna praca, łatwy dostęp do produktów przechowywanych wewnątrz, praca przy zachowaniu najwyższej efektywności, niskie zużycie energii.
Poza tym w zależności od tego, jak dużo produktów włożymy, lodówka dopasowuje swoją wielkość. Nie sądziłem, że kiedykolwiek napiszę coś takiego, ale zawsze musi być ten pierwszy raz: drodzy czytelnicy, ta lodówka jest naprawdę mądra.